La rentrrée

La Rentrée Scolaire

 

Deze week was het dan weer zo ver. Na een eindeloze zomer met te veel schermtijd, te veel fastfood en te laat naar bed, is het weer tijd voor regelmaat en discipline. OEFF!

Natuurlijk is zo'n eerste schooldag altijd best bijzonder. Maar in Frankrijk lijkt het, zoals veel in dit land, buitengewone proporties aan te nemen. Met noemt dit fenomeen « la Rentrée », letterlijk vertaald de binnenkomst, en je schrijft het met hoofdletter R, als een soort religieuze feestdag.

 

Sinds een paar weken heeft het assortiment in de supermarkt extra aandacht voor deze nationale happening, die overigens op alle scholen in het hele land op dezelfde dag plaats heeft. Schriften in alle formaten, vulpennen voor links- en rechtshandigen, passers in alle prijscategorieën en rugzakken van Puma, Converse of Eastpak. Net zoals kerst of moederdag is dit weer eens een mooie gelegenheid om te commercie een duwtje in de rug te geven. Ook de reclamefolders in de brievenbus doen lekker mee: tijd voor nieuwe sportschoenen, kleding, of zelfs misschien voor een nieuwe kinderkamer of in ieder geval een nieuw verfje!

Sinds een paar dagen gaat de schoolgaande jeugd weer vroeg naar bed en zijn de koelkast en fruitmand weer gevuld voor een gezonde start.

 

En als dan eindelijk « Le jour J » is aangebroken, dan is het straatbeeld rond 8 uur 's ochtends volledig in de ban van deze eerste schooldag. Ouders begeleiden hun kinderen naar de schoolingang en de schoolbussen rijden weer vrolijk rond. Bij aankomst op het schoolplein is de spanning af te lezen op de gezichtjes van de scholieren, de ouders lachen opgewekt en vooral opgelucht naar collega ouders en zijn het met elkaar eens dat de vakantie veel te lang heeft geduurd. De klaslokalen zijn nog kaal, de leraar Duits schijnt niet meer terug te komen en een nieuwe leerling kijkt ongemakkelijk om zich heen.  De schooltassen hebben nog geen gaten of opschriften en de boeken zitten vers gekaft in de nieuwe rugtas. Vakantieverhalen worden uitgewisseld en iedereen probeert snel zijn nieuwe klas te vinden, want dat verandert ieder jaar. Totdat de bel rinkelt, de leerlingen in de school verdwijnen en de ouders zich weghaasten richting hun werk

 

‘s Avonds na zo'n eerste schooldag is alles weer heel snel bij het oude. De schappen in de winkel maken plaats voor het gebruikelijke herfstassortiment, het geschiedenisschrift heeft al een ezelsloor en de nieuwe vulpen heeft gelekt. De kinderen zijn moe en chagrijnig: te veel huiswerk, een onmogelijk lesrooster en stomme leraren. Ze zijn eigenlijk wel weer aan vakantie toe...

 

3 stemmen. Gemiddeld 5.00 van 5.